Na jaren van lekkage is in 2011 begonnen aan een uitgebreide renovatie van de grote eetzaal. Het dak is vernieuwd en er is een ruimte aangebouwd, zodat het gebouw ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Bijna drie jaar later zijn de werkzaamheden afgerond en is het gebouw geschikt voor allerlei soorten bijeenkomsten; een podium en een ‐ aparte ‐ filmzaal maken culturele activiteiten mogelijk. Op tijden dat er geen maaltijden worden geserveerd zal de zaal als speelruimte dienst blijven doen. Het gebouw is in december 2013 feestelijk in gebruik genomen .

Historie en renovatie
De eetzaal is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd met bakstenen uit de eigen steenbakkerij. Nog altijd verkeert het skelet in uitstekende staat. Nadat het dak van de eetzaal door een windhoos was vernield (foto midden onder, 1987), is het asbest uit het dak verwijderd en zijn er dakpannen aangebracht. Aanhoudende lekkages maakten twee decennia later een structurele ingreep noodzakelijk. In 2011 is het dak geheel vernieuwd (foto rechtsonder) en is gestart met de uitbreidingen.

  

De renovatie en uitbreiding van de eetzaal is mogelijk gemaakt door acties en donaties uit Nederland. Zo hebben kinderen van de Barbaraschool in Bunnik 2500 euro bijeengebracht en heeft OSA Aalsmeer een bedrag van gelijke grootte geschonken. De opbrengst van een kerkactie is door de gemeente Amstelveen verdubbeld en ook de hulporganisatie Wilde Ganzen heeft ingezamelde gelden vermeerderd. De kinderen op het Centrum realiseren zich dit. Ze zijn oprecht dankbaar en dat is bijvoorbeeld te zien op de bijgevoegde foto, waar ze – op het moment dat het nieuwe dak juist was geplaatst – spontaan hartjes vormden met hun handen.
‐ ‐ Hartelijk dank voor alle giften! ‐ ‐

Aan de achterzijde van het gebouw is een grote ruimte aangebouwd, waarbij handig gebruik is gemaakt van de natuurlijke glooiing in het terrein. De ruimte beneden is ingericht als filmzaal en heeft zowel een ingang van buiten als van binnen.

Keuken en eetzaal
Hoofdgebruik van de grote zaal blijft de verzorging van maaltijden. Op vaste momenten op de dag wordt een maaltijd voorgeschoteld aan de meeste van de vijfhonderd kinderen die het centrum dagelijks bezoeken. Een hoogtepunt. Aangrenzend aan de eetzaal bevindt zich de keuken, op de foto linksonder achter de zaal. De keuken heeft elektrische afzuiging, boven de fornuizen. Onder het granieten aanrechtblad zijn opbergkasten gemaakt.

 

De hulporganisatie Wilde Ganzen heeft in 2013 meebetaald aan de inrichting van de keuken in het gebouw. Voor een totaalbedrag van € 17.000,‐ zijn er ovens, grote pannen, aanrechten en serviesgoed aangeschaft met het doel iedere dag opnieuw alle kinderen te kunnen bedienen.

 

Uitbreiding maakt het gebouw multifunctioneel
De aanbouw bevindt zich aan de tegenoverliggende kant van de keuken en heeft een extra verdieping naar beneden. Daar is een filmzaal ingericht. Aangrenzend aan de zaal is in het aangebouwde deel een podium ontworpen. Het wordt gebruikt bij voordrachten en voorstellingen, en eveneens vinden hier de diploma‐uitreikingen plaats voor de verschillende beroepsopleidingen op het Centrum. In het aangebouwde deel zijn tevens nieuwe toiletten geplaatst.

De werkzaamheden aan het nu multifunctionele gebouw zijn juist voor het verstrijken van het jaar 2013 afgerond. De kinderen hebben zelf het aanzien van de entree verzorgd; de aanleg van een mooi bloemenperk maakte alles gereed voor een feestelijke opening, nog datzelfde jaar.